Wat is blepharitis?

Blepharitis is een chronische ontsteking van de vrije ooglidranden. Het is een frequent voorkomende aandoening, en het kan heel vervelende symptomen geven zoals rode ooglidranden, rode ogen, korstjes op de wimpers, geïrriteerde ogen die branderig aanvoelen, etc. Deze aandoening kan met andere huidaandoeningen samen voorkomen zoals acne of rosacea.

Blepharitis

De ooglidranden vormen de overgang van de huid naar de conjunctiva (=het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en het wit van het oog bedekt). Ter hoogte van de ooglidrand bevinden zich, naast de wimpers, ook klieren, de Meibomiusklieren. Deze klieren produceren vetten die terechtkomen in de traanfilm. En die traanfilm op zijn beurt speelt een belangrijke rol in de bescherming en voeding van het oog.

Bij blepharitis zijn de ooglidranden rood en licht gezwollen. Soms zijn er ter hoogte van de wimperbasis ook schilfers en korstjes aanwezig. Wanneer de Meibomiusklieren niet goed werken of verstopt zijn, wordt ook de traanfilm aangetast en ontstaan droge ogen, gekenmerkt door rode en geïrriteerde ogen. Een verstopt kliertje kan evolueren tot een harde knobbel (een chalazion) in het ooglid.