Ectropium

Wat is het doel van de ingreep?

Doel van de ingreep is om het ooglid terug in de normale positie te kunnen brengen. Er wordt een insnede gemaakt ter hoogte van de ooglidrand, en het ooglid wordt een beetje ingekort. Het laterale steeltje van het onderste ooglid wordt met niet-absorbeerbare draad vastgehecht op het periost (weefsel rondom het bot), zodat het onderste ooglid mooi opgetrokken wordt. Deze ingreep wordt daarom ook 'laterale tarsale sling' genoemd. De huid wordt met fijne, niet-absorbeerbare draad gehecht. De ingreep zelf duurt ongeveer een half uurtje.

  • ectropioningreep1.jpg
  • ectropioningreep2.jpg
  • ectropioningreep3.jpg
  • ectropioningreep4.jpg

Wat komt er praktisch bij een ingreep kijken? Wat mag ik wel en niet doen voor en na de ingreep?

10 dagen voor de ingreep:

Mag u geen bloedverdunnende medicatie meer innemen. Dit gebeurt altijd na overleg en toestemming van uw behandelende arts. Indien u Marcoumar neemt, dan wordt in overleg met uw behandelende arts een schema opgesteld waarbij er een vervangend medicament wordt gegeven. Indien de bloedverdunners onder voorwaarde van algemene pathologie niet mogen gestopt worden, kan overwogen worden om de ooglidingreep niet te laten dorgaan.

Dag van de ingreep:

Uhoeft niet nuchter te zijn. Neem alle medicatie in zoals gewoonlijk (behalve bloedverdunners). U mag geen mascara of make-up aanbrengen.

Tijdens de ingreep:

Het hele gezicht wordt ontsmet met isobetadine jodium en er worden steriele doeken als een tulband rond het hoofd geplaatst (er komen dus geen doeken op de neus en mond, waardoor u geen luchttekort hebt). Eerst wordt het onderste ooglid en de zone er rond, wat verdoofd met een verdovende zalf. Daarna worden verdovende injecties gegeven in de huid, die nog nauwelijks pijn doen, door de verdovende zalf. De verdoving werkt onmiddellijk in, en de werking duurt ongeveer één uur. Op het einde van de ingreep wordt er een antibiotische zalf aangebracht. Daarna krijgt u een ijsbril die u een half uur moet oplaten.

Na de ingreep:

In geval van pijn, mag u Daphalgan of Perdolan mono innemen (geen aspirine!). Bij het thuiskomen is het goed als u de oogleden afkoelt met ijsblokjes gehuld in een plastieken zak met een handdoek errond. Dit mag u een paar keer herhalen de dag zelf en de volgende dag. Ooglidzwelling en blauwe verkleuring zijn de eerste dagen het ergst (vooral de 2e en de 3e dag) Deze nemen af in de volgende 2 weken. Een korst op de wonde en dichtgeplakte wimpers 's ochtends zijn normaal. U kan dit schoonmaken door te deppen met een vochtig oorstokje. Indien er zalf wordt voorgeschreven, mag u dit 2x per dag op de wonde aanbrengen. Bloedverdunnende medicatie mag opgestart worden vanaf de dag na de operatie. Zolang de hechtingen aanwezig zijn, mag er geen water aan de wonde komen en is het ook best van zich niet te schminken. Geen massage van de oogleden gedurende de eerste 3 weken.

1 week na de ingreep:

De hechtingen worden verwijderd. Vanaf nu mag er wel terug water aan de oogleden komen.

4 weken na de ingreep:

volgt er een controle

De eerste 3 maanden na de ingreep:

Vermijd de zon op de huid, want dit maakt lelijke littekens. Dit kan door gebruik te maken van total sun-block factor 60 of het dragen van een zonnehoed. Een zonnenbril geeft op zich te weinig bescherming.