Entropion ingreep (naar binnen gedraaid ooglid)

Wat is het doel van de ingreep?

Doel van de ingreep is om de wimpers terug in de normale positie te kunnen brengen. Er wordt een insnede gemaakt net onder de wimpers van het onderste ooglid. De spier wordt opgezocht en terug op de normale positie gebracht, met hechtingen die het spierweefsel van het onderste ooglid terug naar buiten doen draaien. Hiervoor worden oplosbare hechtingen gebruikt. Er wordt gestreefd naar een overcorrectie, dat wil zeggen dat de wimpers in het begin teveel naar buiten staan. Uit ervaring weet men dat het ooglid spontaan terug een beetje naar binnen zal draaien. De huid wordt gehecht met hechtingen die na één week verwijderd worden door de arts. De ingreep duurt een ruim half uur.

  • Entropion ingreep (naar binnen gedraaid ooglid)
  • Entropion correctie (naar binnen gedraaid ooglid)

Wat komt er praktisch bij een ingreep kijken? Wat mag ik wel en niet doen voor en na de ingreep?

10 dagen voor de ingreep:

Mag u geen bloedverdunnende medicatie meer innemen. Dit gebeurt altijd na overleg en toestemming van uw behandelende arts. Indien u Marcoumar neemt, dan wordt in overleg met uw behandelende arts een schema opgesteld waarbij er een vervangend medicament wordt gegeven. Indien de bloedverdunners onder voorwaarde van algemene pathologie niet mogen gestopt worden, kan overwogen worden om de ooglidingreep niet te laten doorgaan.

Dag van de ingreep:

U hoeft niet nuchter te zijn. Neem alle medicatie in zoals gewoonlijk (behalve bloedverdunners). U mag geen mascara of make-up dragen.

Tijdens de ingreep:

Het hele gezicht wordt ontsmet met isobetadine jodium en er worden steriele doeken als een tulband rond het hoofd geplaatst (er komen dus geen doeken op de neus en mond waardoor u geen luchttekort hebt). Een verdovende zalf wordt op het onderste ooglid en de weefsels er rond aangebracht. Daarna worden injecties gegeven onder de huid. Deze injecties zijn nauwelijks voelbaar, door de verdovende zalf. De verdoving werkt onmiddellijk en de werkingsduur bedraagt ongeveer 1 uur. Op het einde van de ingreep wordt er een antibiotische zalf op de oogleden aangebracht. Daarna krijgt u een ijsbril die u een half uur moet oplaten.

Na de ingreep:

In geval van pijn, mag u Dafalgan of Perdolan mono innemen (geen aspirine!). Bij het thuiskomen is het goed als u de oogleden afkoelt met ijsblokjes gehuld in een plastieken zak met een handdoek errond. Dit mag u een paar keer herhalen de dag zelf en de volgende dag. Ooglidzwelling en blauwe verkleuring zijn de eerste dagen het ergst (vooral de 2e en de 3e dag). Deze nemen af in de volgende 2 weken. Een korst op de wonde en dichtgeplakte wimpers 's ochtends zijn normaal. 

U kan dit schoonmaken door te deppen met een vochtig oorstokje. Indien er zalf wordt voorgeschreven, mag u dit 2x per dag op de wonde aanbrengen. Bloedverdunnende medicatie mag opgestart worden vanaf de dag na de operatie. Zolang de hechtingen aanwezig zijn, mag er geen water aan de wonde komen en is het ook best om zich niet te schminken. Geen massage van de oogleden gedurende de eerste 3 weken.

1 week na de ingreep:

De hechtingen worden verwijderd. Vanaf nu mag er wel terug water aan de oogleden komen.

4 weken na de ingreep:

Volgt een controle

Eerste 3 maanden na de ingreep:

Vermijd de zon op de huid, want dit maakt lelijke littekens. Dit kan door gebruik te maken van total sunblock factor 60 of het dragen van een hoed. Een zonnebril geeft op zich te weinig bescherming.