Medische laserbehandeling

Waarvoor dient een ARGON-laser?

Deze laser wordt gebruikt om het netvlies te behandelen. Er zijn verschillende indicaties voor deze laser.

Argon laser

De lasers

Een netvliesscheur:

De netvliesscheur wordt rondom rond beveiligd met lasercoagulaten, zodat er zich geen bijkomend vocht onder het netvlies opstapelt wat zou kunnen leiden tot een netvliesloslating

Maculaire vochtophoping of oedeem ikv diabetische maculopathie of een centraal veneuze occlusie of een veneuze takocclusie:

fijne puntjes laser van lichte intensiteit worden op de oedemateuze zone van de macula geplaatst, om zo het retinapigmentepitheel te stimuleren, de pompfunctie van deze cellen te activeren, waardoor het oedeem weg trekt.

Panretinale laserbehandeling:

dit is noodzakelijk bij een ischemisch netvlies, bijvoorbeeld bij diabetische retinopathie, of een centraal veneuze retinale occlusie. Dit is een netvlies dat niet voldoende zuurstof krijgt door verstopping van de fijne haarvaatjes. Hierbij worden dan tussen de 1500 en de 3000 laser punten geplaatst om het ischemische netvlies te beschermen, zodat er geen nieuwvaatvorming optreedt, welke kan leiden tot een glasvochtbloeding of neovasculair glaucoom.

  • Laser drp
  • Laserbehandeling brvro

Waarvoor dient een YAG-laser?

Deze laser wordt gebruikt voor de capsulotomie,  voor de iridotomie en voor vitreolyse van glasvochtfloaters.

De capsulotomie

Hiermee wordt een troebel achterste kapsel na de cataractchirurgie met de laser verwijderd. Een troebel achterste kapsel heet nastaar, en treedt op gemiddeld na 2 à 3 jaar na de cataractchirurgie, en veroorzaakt een troebel zicht. De YAG-capsulotomie wordt uitgevoerd in de privé praktijk, en duurt ongeveer 3 minuten. Deze behandeling is volledig pijnloos. Na de behandeling kan men opnieuw helder zien. Men kan wat zwarte vlokjes zien na de behandeling, welke na ongeveer een maand verdwijnen.

yag laser
  • Yag laser
  • Yag laser

De YAG-iridotomie

Hierbij wordt een hele kleine opening gemaakt in de perifere iris, dit bij behandeling van een gesloten of nauwe voorkamerhoek. Een nauwe voorkamerhoek vergroot het risico op gesloten hoek glaucoom. Door het maken van een kleine opening in de perifere iris, opent de nauwe hoek zich vanzelf, en is het risico op gesloten hoek glaucoom veel verminderd. Deze behandeling gebeurt in de privé praktijk, en duurt enkele minuten. Een druppeltje verdoving in het oog zorgt er voor dat de behandeling bijna volledig pijnloos is.

Yag laser
  • Yag laser
  • Yag laser

De YAG laser vitreolyse

Tijdens een achterste glasvochtloslating, komen storende glasvochtvlokken of floaters voor de visuele as, waardoor we deze vlokken kunnen zien, en dit kan storend zijn voor de dagelijkse visuele taken.

Vooral bij het kijken op witte achtergrond, zoals op een computerscherm, of tijdens het autorijden, kan men last hebben van deze glasvochtvlokken.

Vaak verdwijnen de glasvochtvlokken vanzelf uit de visuele as, waardoor men er mettertijd minder last van heeft.

Indien ze blijvend last veroorzaken, kan de oogarts deze glasvochtfloaters weglaseren met de Yaglaser vitreolyse.

Voor een optimaal resultaat zijn soms twee tot drie behandelsessies nodig.