Hoe onderscheid je vormen van uveïtis?

Op basis van locatie van de ontsteking

Voorste uveïtis of iritis:

Dit is een ontsteking van de iris (het regenboogvlies). Van alle patiënten met een uveïtis heeft 80-90% een voorste uveïtis.

Intermediaire uveïtis:

Dit is een ontsteking in het middelste deel van het oog: het glasvocht, corpus ciliare, en pars plana. Het is het gebied dat zich direct achter de lens bevindt. Deze vorm komt bij 8 - 20% van alle patiënten met uveïtis voor. Dit komt meestal voor tussen het 20e -40e levensjaar. Vaak hebben patiënten aanvankelijk weinig klachten, bestaande uit wazig zien, troebelingen/vlekken zonder pijn.

Achterste uveïtis:

Dit is een ontsteking van het achterste deel van de uvea: de choroidea en/of het netvlies. Deze vorm van uveïtis komt voor bij 10% van de inwendige oogontstekingen. De meest voorkomende vormen zijn toxoplasmose chorioretinitis en de sarcoidose-geassocieerde uveïtis. Bij een groot deel van de patiënten wordt geen oorzaak gevonden; dit wordt dan idiopathische uveïtis posterior genoemd.

Panuveïtis:

Dit is een inwendige ontsteking van het gehele oog

Op basis van oorzaak van de ontsteking

Een uveïtis door een infectie:

Infecties kunnen optreden bij jonge of oudere mensen. De kans op een infectie is groter als het lichaam verzwakt is door ziekten die de afweer onderdrukken of door medicijnen. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie (vb tuberculose, syphilis, tekenbeet, kattekrabziekte), door een virus (cytomegalie virus, herpes simplex of zoster, HIV, rubella), door een schimmel, door een parasiet/worm (toxoplasmose, onchocerciasis (rivierziekte), toxocariasis).

Immunologische afwijkingen (afweersysteem):

De meeste inwendige ontstekingen treden op zonder tekenen van een actieve infectie. Voorbeelden zijn: reumatische aandoeningen (Bechterew, Reiter, psoriasis), sommige darmziekten (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, sarcoidose, Fuchs heterochromie, pars planitis en zeldzame aandoeningen zoals ziekte van Behcet, ziekte van Vogt-Koyanagi-Harada (VKH), birdshot chorioretinopathie en MS.

Traumatisch:

Zowel een chirurgisch trauma als een niet-chirurgisch trauma (ongeval, vreemd voorwerp in het oog)

Masquerade syndromen:

Dit zijn aandoeningen in het oog die een oogziekte geven die erg lijken op die van een uveïtis. Voorbeelden zijn tumoren of gezwellen (lymfoom, leucemie), aangeboren afwijkingen, een bloedvat-of vasculaire afwijkingen (vaatafsluiting, hoge bloeddruk, Coats) en een trauma (vreemd voorwerp in het oog). 

  • herpes keratitis
  • Iritis
  • stukje ijzer in het oog