Hoe behandel je blepharitis?
Blepharitis geneest niet, maar kan wel onder controle gebracht worden, zodat je er weinig of geen hinder van ondervindt.
1. Reiniging van de oogleden
De basis van de behandeling is een goede dagelijkse hygiëne van de oogleden. Door de ooglidranden zo schoon mogelijk te houden, worden de klieropeningen vrijgemaakt en vermindert ook het risicio op besmetting. Aanbevolen wordt dagelijks - 's morgens en/of 's avonds - de oogleden te reinigen om verergering te voorkomen. Hiervoor bestaan aangepaste reinigingslotions of gels. Het geheim van een succesvolle behandeling is standvastigheid.
2. Verwarmen van de oogleden
Bij niet goed werkende of verstopte Meibomiusklieren is warmte aanbevolen. Je kan warmtekompressen gebruiken om voor droge warmte te zorgen (bijvoorbeeld door een zakdoek met een strijkijzer warm maken of een klein kersenpittenkussentje op te warmen). Er bestaat hiervoor ook een bril die speciaal ontwikkeld is om de oogleden gedurende 10 minuten te verwarmen. Warmte helpt de verstopte ooglidklieren te legen, doordat de olieachtige inhoud van de klieren vloeibaar gemaakt wordt. Deze bril kan besteld worden via de oogarts.
3. Massage van de oogleden
Om de inhoud van de verstopte ooglidkliertjes te kunnen leegmaken, is het aangeraden, om na de warmtetherapie, de oogleden te masseren. Oefen druk uit op de oogleden, naar het oog toe. Deze stap is essentieel.
In geval van droge ogen, worden kunsttranen aanbevolen. Gebruik bij voorkeur druppels zonder bewaarmiddel, om mogelijke allergische of toxische reacties te voorkomen.
Bij infectie zal er samen met deze hygiënemaatregelen, antibiotische oogzalf en/of antibiotica voor orale inname voorgeschreven worden. Bij ernstige ontsteking kan er gedurende een korte periode corticosteroïden, wat lichamelijk reacties bij ontstekingen voorkomt, voorgeschreven worden.