Wanneer heb ik eenĀ intravitreale injectie nodig?

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij mensen vanaf 50 jaar. Het wordt veroorzaakt door een degeneratie van het centrale deel van het netvlies: de gele vlek ofwel de macula.

De macula is verantwoordelijk voor het detailzicht dat belangrijk is onder andere bij het lezen, gezichten herkennen, autorijden. Er bestaan twee vormen van maculadegeneratie: de droge en de natte vorm. In de natte vorm zien we de groei van een membraantje met bloedvaatjes en bindweefsel onder het netvlies. Deze fragiele bloedvaatjes kunnen bloedingen geven en vaak is er lekkage van vocht uit deze bloedvaatjes, waardoor het beeld wazig of vervormd wordt.

Ook bij andere oogziekten kunnen abnormale bloedvaten ter hoogte van de gele vlek de gezichtsscherpte aantasten. Dit kan zelfs optreden bij jonge patiƫnten. Hoge myopie (bijziendheid), trauma, oculaire histoplasmosis zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Zonder behandeling kan het zicht op korte tijd sterk achteruit gaan en soms snel tot ernstig permanent verlies van het centraal zicht leiden.

Bij diabetische maculopathie, en bij veneuze occlusies, kan er zich vocht opstapelen ter hoogte van het centrale deel van het netvlies, door lekkage vanuit zieke bloedvaatjes. Dit leidt tot maculair oedeem, en veroorzaakt ook een visusverlies van het centrale zicht.

Als je nog meer wil weten, klik dan verder om het antwoord op de volgende vragen te lezen:

  • Waarvoor dient anti-VEGF?
  • Hoe wordt anti-VEGF in het oog toegediend?
  • Wat zijn de mogelijke verwikkelingen ten gevolge van het middel en van de injectie?