3D OCT-scan Maestro (netvlies-scan)

Sedert enkele maanden hebben we de laatste nieuwe OCT van Topcon aangeschaft in onze praktijk in Meulebeke. OCT staat voor Optical Coherence Tomography. Hiermee worden scans van het netvlies, meer bepaald de maculaire regio, gemaakt. De dikte van het netvlies, en de verschillende lagen van het netvlies, met bijvoorbeeld de kegeltjes en de staafjes, wordt weergegeven.

Topcon (Japan) heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van de OCT-technologie door gebruik te maken van high-speed imaging namelijk Fourier Domain OCT. In tegenstelling tot klassieke OCT wordt Fourier-Domain-OCT-interferrometrische informatie opgeslagen via een spectrometer in plaats van bewegende spiegels wat een dramatische verbetering geeft in scanning-snelheid en beeldgevoeligheid. Met deze OCT worden 50.000 scans per seconde genomen! De resolutie bedraagt axiaal 4-6 µm, en lateraal 18µm!

OCT bij opsporen oogaandoeningen

Maculaire aandoeningen

In een oogwenk wordt uw macula in beeld gebracht tot in het uiterste detail. Maculaire aandoeningen bestaan uit: de leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (droge vorm en natte vorm), de maculaire pucker of epiretinaal membraan, de vitreo-maculaire tractie, het maculair gaatje, maculair oedeem bij diabetische maculopathie, bij centraal veneuze occlusies en veneuze takocclusies, myope maculopathie...

Een voorbeeld van een normale macula op onze OCT:

OCT-scan van netvlies


Een voorbeeld van een OCT van de natte maculaire degeneratie:

OCT-scan van netvlies

Glaucomateuze schade op de papil

Met de OCT kunnen we een doorsnede maken van de dikte van de zenuwlaag rondom de oogzenuwkop (papil) en zo zien hoeveel schade er is door glaucoom (te hoge oogdruk). Daarnaast kunnen we ook het verdere verloop van de progressie van de ziekte volgen.

OCT scan bij glaucoom