Refractieve Lens Implantatie

Indicaties

Hoge myopie (tot -30 dioptrie) of hypermetropie (tot +14 D) bij een patiënt ouder dan 50 jaar die geen accommodtievermogen meer heeft, kan chirugisch behandeld worden door de eigen natuurlijke lens te vervangen door een lensimplant waarvan de refractieve sterkte zodanig wordt berekend dat de myopie of de hypermetropie wordt gecorrigeerd.  Ook de presbyopie of ouderdomsverziendheid wordt hiermee gecorrigeerd.

 

De chirurgie

De chirurgie is gelijk aan de vroegtijdige cataractoperatie. De operatie gebeurt onder druppelanesthesie, en duurt ongeveer 10 à 15 minuten per oog. Afhankelijk van de keuze van de patiënt én van de chirurg, kunnen de beide ogen op dezelfde dag geopereerd worden. 

Via een kleine corneale incisie van +/- 2 mm wordt na de capsulorhexis de eigen lens verbrijzeld dmv phaco-emulsificatie, en daarna wordt een nieuw lensimplant in de kapselzak ingebracht. Deze kunstlens ontplooit zich volledig in de kapselzak. De kunstlens wordt perfect gepositioneerd, eventueel wordt de lens gedraaid naar de juiste as om het astigmatisme te corrigeren, en wordt ze perfect gecentreerd in de kapselzak. Op het einde van de ingreep wordt intracamerale antibiotica toegediend om het risico op infectie zo laag mogelijk te houden. 

 

De resultaten

De sleutel tot het bereiken van een uitstekend refractief resultaat is een nauwkeurige meting van de lengte van het oog (biometrie) en van de krommingen van het hoornvlies. Deze parameters worden ingevuld in een moderne formule om de lenssterkte te berekenen. Nieuwe methodes, waaronder optische biometrie, geven heel accurate en snelle metingen en zijn aangenaam en gemakkelijk te ondergaan voor de patiënt. Tevens beschikken we over de mogelijkheid om eventuele postoperatieve refractieve verrassingen te behandelen, namelijk met LASIK. 

De aandacht ligt zowel op het corrigeren van de myopie, de hypermetropie, en het astigmatisme, als op het behandelen van de presbyopie (ouderdomsverziendheid). Het astigmatisme kan gecorrigeerd worden met torische intra-oculaire lenzen, waarin de correctie van het astigmatisme reeds verwerkt is. Deze lens moet in de juiste meridiaan geplaatst worden. Met het 'VERION' systeem wordt de as van het astigmatisme gemeten voor de operatie, en deze as wordt tijdens de operatie op het oog geprojecteerd, zodat het lensimplant op de precieze as wordt geplaatst. 

De lensimplanten die gebruikt worden om het vertezicht en het nabijzicht te corrigeren, zijn de EDOF lens, en de multifocale lens. 

De EDOF lens of Extended Depth of Focus lens geeft een goede visus voor ver tot op 50 cm of tussenafstand. Deze tussenafstand is ideaal voor computerwerk, maar kan nog onvoldoende zijn om te lezen. Hier kan een lichte leesbril nog nodig zijn. Het voordeel van de EDOF lens is dat dit een lens is zonder ringen, waardoor er geen halo's gezien worden rond de lichten 's nachts. Deze lens is ideaal voor iemand die veel met de wagen rijdt, 's nachts of in het donker. 

De multifocale lens geeft een goede visus voor ver, tussenafstand en dichtbij. Het gaat om een trifocale lens, of een lens met drie focusafstanden.  Dit wordt bereikt met concentrische ringen in het implant. Met deze lens is er geen bril meer nodig, ook geen leesbril. Er zijn dus vele voordelen aan deze lens. In onze praktijk is er reeds > 10 jaar ervaring met de Finevision trifocale lens (van Physiol), en met de Panoptix trifocale lens (van Alcon). Ook de Synergy trifocale lens (van Johnson & Johnson) wordt recent gebruikt met heel goede resultaten. 

Er zijn ook enkele nadelen, namelijk het zien van ringen rond de lichten 's nachts. Ook is er een bepaalde tijdsduur nodig om aan deze multifocale lensimplanten aan te passen. Dit heet hersenadaptatie. Om te lezen is er ook goed of voldoende licht nodig. 

 

  • Multifocale lensimplant
  • ringen van een multifocale lensimplant
  • ringen in detail
  • Verion
  • Verion meting