Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een oogaandoening die verband houdt met de leeftijd. Het is de meest voorkomende oogziekte bij oudere mensen. In de Westerse landen is LMD de belangrijkste oorzaak van ernstig zichtsverlies en wettelijke blindheid bij personen ouder dan 50 jaar.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) tast de macula aan, een heel kleine zone in het midden van jouw netvlies, die ervoor zorgt dat je kleine details die zich recht voor jou bevinden, kan zien. Dat kunnen woorden in een boek zijn, of beelden op televisie, of de details van iemands gezicht. Over het verloop van jaren kan LMD jouw centrale zicht langzaam ontnemen. Tenzij het wordt vastgesteld tijdens een routine oogonderzoek, kan LMD onopgemerkt blijven totdat meer gevorderde stadia worden bereikt, doordat het zo traag en pijnloos evolueert.

In sommige gevallen kan LMD echter ook met een alarmerende snelheid toeslaan en leiden tot ernstige en onomkeerbare centrale blindheid in enkele maanden, soms zelfs enkele weken. Vroege detectie en diagnose kunnen jouw zicht helpen vrijwaren. Daarom is het zo belangrijk regelmatig je oogarts te raadplegen, vooral wanneer je weet dat je een verhoogd risico heeft.

Regelmatig je oogarts raadplegen is enorm belangrijk om de aandoening vroeg op te sporen en jouw zicht te bewaren.

Als je nog meer wil weten, klik dan verder om het antwoord op de volgende vragen te lezen: