Wat is uveïtis (vaatvliesontsteking)?
Uveïtis is een inwendige oogontsteking van één of meerdere lagen van de uvea. (uvea = vaatvlies). Het glasvocht en/of het netvlies kunnen ook meedoen in het ziekteproces.
Patiënten met een uveïtis klagen vaak over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Andere klachten kunnen zijn: last van het licht (=fotofobie), pijn, roodheid, en tranen. Uveïtis kan heel plots beginnen met een pijnlijk, rood oog, maar kan ook geleidelijk ontstaan. De ontsteking kan in één oog voorkomen, in beide ogen tegelijkertijd, of afwisselend in één van beide ogen.
Bij oogheelkundig onderzoek kan er sprake zijn van: roodheid, ontstekingscellen in de voorkamer, een hoge of lage oogdruk, een troebel hoornvlies, een vastzittende pupil die niet op licht reageert, cataract, troebel glasvocht, en allerlei netvliesafwijkingen. Ook is het mogelijk dat er vocht onder het centrale deel van het netvlies komt. Dit wordt macula-oedeem genoemd.
Afhankelijk van de bevindingen wordt evt nader onderzoek verricht. Bijvoorbeeld een consult aan de internist of reumatoloog, bloedonderzoek of röntgenfoto's.
Als je nog meer wil weten, klik dan verder om het antwoord op de volgende vraag te lezen: